Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 21:23 - Кои са най-известните българи зад граница I
Автор: dabadaas Категория: Забавление   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
1



 

_
-
-

   Не е лесно да станеш известен. А още по-трудно е да си извоюваш име в чужбина. Българската редакция на Дойче Веле (Deutsche Welle) предлага тяхната класация, а ние я допълнихме още с името на Бербатов - голмайстора на Манчестър Юнайтед. 

Като всяка класация и тази може да се стори спорна за някои читатели, затова оакваме вие също да се включите и да дадете свои предложения.

Журналистката: "Станах истински журналист покрай 10 ноември"
Ралица Василева признава, че може би това е бил шансът й за работа в CNN, където много харесват репортажите й. Заминава за Америка преди 18 години. Ралица е завършила английска филология в СУ. В първите години на прехода тя е едно от най-популярните лица на новините на БНТ.

След специализация в CNN оттам й предлагат постоянна работа. Ралица Василева води CNN International. Отразява войната в Босна, арабско-израeлския конфликт и други международни събития. Интервюирала е световни лидери като Михаил Горбачов и Хенри Кисинджър. През 2009 Р. Василева снима филм за 20-годишнината от падането на комунизма в България
  

Балерината: "Когато още много малка видях за пръв път балерини по телевизията, казах на майка ми: Искам и аз!"
Родената във Видин Вяра Начева е примабалерина на Берлинската Държавна опера. През 1990 Вяра печели Международния балетен конкурс във Варна. Призът е представяне на съвременна хореография, а бонусът - едномесечна специализация в Есен. И от един месец стават… 18 години.

Вяра се занимава с балет от малка. Ненавършила десет години, тя е приета в държавното хореографско училище в класа на най-известната българска балетмайсторка Красимира Колдамова, която често казвала за випуска: "Обучавам балерини за износ". И поне в случая на Вяра Начева е излязла права. 
  

Писателят: "Искам или не, аз съм българин, това не е нещо, което може да се промени."
Илия Троянов е роден в София. През 1971 семейството му емигрира във ФРГ. Живял е в Найроби, Париж, Мюнхен, Мумбай и Кейптаун. През 90-те години Троянов пише документални книги за Африка, съставя антология на съвременната африканска литература и превежда африкански автори на френски.

За пръв път Троянов се връща в
България през 1989. След изследвания върху българския преход през 1999 издава в Германия книгата "Кучешки живот. Революцията менте - 1989". На български език са издадени книгите му "По пътя на Ганг", "Събирачът на светове" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". По последното заглавие е направен и филм.
  

Режисьорът: "Не мога да забравя, че съм от долното течение на Марица."
Димитър Гочев е роден в Първомай през 1943 в семейството на ветеринарен лекар. В Хумболтовия университет той следва първо ветеринарна медицина, но впоследствие записва театрознание. Ученик е на швейцареца Бено Бесон. Първата му постановка е "Женска комедия" от Хайнер Мюлер.

През 1979, след като комунистическият режим прогонва от страната певеца-поет В. Бирман, Гочев и други интелектуалци напускат ГДР. Той се връща в
България. Негови постановки се играят в София, Михайловград, Русе, Плевен, Враца. През 1985 Гочев е поканен в Кьолн, за да постави пиесата "Квартет" на Мюлер и повече не се връща в България. В момента работи в "Дойчес театер" и „Фолксбюне” в Берлин.
  

Арфа от Европа: "В сумото моралът е над всичко"
Роденият в с. Джулюница сумист е първият представител на
България, който се състезава в най-силната категория в сумото. Кариерата на Калоян Махлянов започва през 2002, когато дебютира на професионалното дохьо под псевдонима Котоошу. "Кото" на японски означава "арфа", а "Ошу" - "Европа".  

На 24 май 2008 Котоошу влиза в историята на сумото като първия европеец, спечелил купата на Императора. Заради добрия му външен вид японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото - прякор, от който Калоян неведнъж е изразявал недоволството си.
  

Актрисата: "Искам кариера като на Кийра Найтли!"
21-годишната нова холивудска звезда е родена в София. Родителите й се преместват в Канада, когато Нина е на 2 години. Завършила е училище по изкуства в Торонто. Била е гимнастичка и се е занимавала с танци. Преди да се снима в киното, Нина Добрев е била модел, снимала се е и в реклами. Вече има 20 роли зад гърба си.

Партнирали са и звезди като Джулиан Мур и Лиъм Нийсън във филма "Клои". Нина Добрев играе една от главните роли в нашумелия в Канада и САЩ холивудски сериал "Дневниците на вампира". Въпреки успехите си на големия екран, актрисата споделя, че най-много се гордее с това, че е българка. 
  

Сопраното: "Много по-удобно ми е на сцената, отколкото в живота"
Райна Кабаиванска е един от най-значимите сопранови гласове в света. Завършила е оперно пеене и пиано в държавната консерватория "Панчо Владигеров". През 1958 заминава със стипендия за Италия. Кабаиванска покорява световните музикални сцени с изпълненията си в "Тоска" и "Мадам Бътърфлай".

Тя е звезда в Метрополитън, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. Носителка е на редица награди. Основателка е на фонд с нейното име, който отпуска стипендии за млади български таланти. Преподавател е на майсторски класове в НБУ: "Искам да дам своя опит на младите, защото смятам, че светът не бива да живее без изкуство."
  

Кастинг-звезда: "Знам какво искам и коя съм."
Люси Дяковска е родена в семейство на музиканти - майка й е пианистка, а баща й - оперен певец, дядо й е маестро Иван Вълев. След завършване на училище Люси заминава за Хамбург, където следва в "Stage Scholl of Dance & Drama". Звездната й кариера започва с кастинга за тв-шоуто Popstars през 2000 година.

Сформираната в шоуто група No Angels се превръща в най-известната попгрупа в
Германия. През септември 2003 групата се разпада. Люси участва в мюзикъли, авторка е на песни за други групи, пробва се като продуцент и създава своя компания. През 2005 певицата издава първия си самостоятелен албум - Lucylicious. В началото на 2007 No Angels се завръщат на сцената.
  

Директорката: "Знам, че можем!"
От есента на 2009 родената в София Ирина Бокова е първата жена Генерален директор на ЮНЕСКО. Завършила е "Международни отношения" в Москва, работи като старши аташе и трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР, трети секретар в постоянното представителство на
България в ООН, Ню Йорк.

До 1990 е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. През 1995 става зам.-министър на външните работи. 1996 - 1997 е външен министър. В периода 2001 - 2005 е народен представител в 39-то Народно събрание от "Коалиция за България". 2005 - 2009 е извънреден и пълномощен посланик на
България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО.
  

Авторът: "Човек пише на езика, на който е обичан."
Роденият в Пловдивзавършва Немската гимназия в Пазарджик. Живее в Австрия от 1990. В началото работи като келнер и по строежи, а нощем пише сценарии и белетристика на немски. Успоредно с това следва философия и руска филология във Виена. Първият му сборник разкази "Надписът" излиза през 2001 година.

Две години по-късно излиза неговият роман "Ангелски езици", а през 2005 - "Светлина над главата". Нито едно произведение на Димитър Динев не убягва на германската критика, която го определя като "доказателство за плодовитостта на мигрантската литература". А всъщност като малък Динев е мечтаел да стане космонавт…
  

Актьорът: "Аз се чувствам актьор, не съм привързан към определена нация."
Роден в Пловдив в семейството на пианистка и актьор, Самуел Финци отива в Берлин малко след промените. Става известен преди всичко с изявите си в "Дойчес театър" и "Фолксбюне". От 90-те работи с Димитър Гочев. Първата постановка на Гочев с участието на Финци е "Леонс и Лена".

Следват още 22 съвместни спектакъла, в течение на които Финци се утвърждава като истинско откритие. В
Германия излизат и книги за него. "Финци зад кулисите" съдържа разговори със ставащия все по-популярен актьор. Финци се изявява и на телевизионния екран. Изпълнява главната роля на полицейския психолог Винс Флеминг в сериал по германския тв-канал ZDF.  
 

Това не е всичко! Другите знаменити имена на български граждани, постигнали успехи зад граница ще може да видите във втората част на класацията утре.
 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dabadaas
Категория: Забавление
Прочетен: 1001857
Постинги: 579
Коментари: 479
Гласове: 1961
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол